Najboljša kava v Ljubljani

Slovenci smo kofetkarji, radi imamo dobro, močno in okusa polno kavo, ki jo spremlja prijazna postrežba. Poraba kave je v Sloveniji v zadnjih nekaj letih še narasla, saj se je Slovenija že leta 2014 po porabi kave na prebivalca uvrstila na peto mesto na svetu.

V gostinskem lokalu najpogosteje naročimo cappucino, na drugem mestu je espresso in na tretjem mestu bela kava. Vse raje posegamo tudi po kavi z rastlinskim mlekom (riževim, ovsenim, sojinim in mandljevim).

Pred petimi leti je bil sprejet predlog, da 1. oktober postane mednarodni dan kave, saj ima redno pitja kave tudi pozitivne učinke na človeško telo. Ne le, da poživlja um, raziskave so pokazale, da kava zmanjšuje tveganja za nastanek določenih vrst raka, srčnih obolenj, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni ter celo diabetesa tipa 2. Več študij je tudi pokazalo, da imajo ljudje, ki redno pijejo kavo, do 65 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za Alzheimerjevo boleznijo, ki je glavni vzrok demence. Uživanje kofeina za 3 od 11 odstotkov pospešuje presnovo in pomaga pri izgorevanju maščob v telesu.

Koliko skodelic kave na dan?

Glede dnevno priporočene količine kave so različna mnenja, načeloma pa se strokovnjaki strinjajo, da sta 1 do 2 kavi na dan povsem dovolj. Kava namreč vsebuje tudi vitamine in kalij, niacin in magnezij, predvsem pa flavonoide, ki delujejo antioksidativno. Kar 11% dnevno priporočene vrednosti vitamina B2 in 6% vrednosti vitamina B5 je v eni skodelici kave.  Kar v kavi deluje kot poživilo, je kofein. Stimulativno vpliva na centralni živčni sistem, v manjših količinah ima spodbujevalni učinek na naš organizem, povzroča jasnejši in hitrejši tok misli, zmanjšuje utrujenost in povečuje budnost.

V zmernih odmerkih kofein poveča pozornost, zmanjša usklajenost finih gibov, povzroči nespečnost, povzroči glavobol (lahko ga tudi odpravi), poveča razdražljivost in omotičnost. Poleg tega poveča hitrost bitja srca, razširi žile, razširi dihalne poti in omogoča lažjo krčljivost določenih mišic. Medicinsko gledano je kofein učinkovit kardio stimulans (sredstvo, ki pospešuje dejavnost srca) in šibek diuretik (pospešuje izločanje sečnine).

Kavo pijmo v prijetnem ambientu

Odkar obstaja Instagram, je postalo pomembno, kje popijemo skodelico dobre kave, saj je tako kot njen okus, nujna tudi dobra fotografija. Prijetno urejena notranjost lokala, lične skodelice, estetsko postrežena kava,… vse to išče sodobni ljubitelj močne črne tekočine. Ker imamo v času, ko pijemo svoj priljubljen napitek, radi mir, poiščimo lokal, ki je diskretno umaknjen pa vseeno priročno blizu. Tako bomo kavnemu užitku posvetili nekaj minut svoje pozornosti in spustili skrbi iz naših misli.

Slovenci obred pitja kave povezujemo z druženjem in pogovorom, čemur je mogoče potrditi že s kratkim sprehodom v okolici nakupovalnih središč V Ljubljani. V Sloveniji je pitje kave pravzaprav sopomenka za številne družbene rituale: prijateljski pogovor, oddih, snidenje, prvi romantični zmenek in še bi lahko naštevali.

Ste danes že popili svojo priljubljeno kavo?

Vabljeni v Mint cafe, v ljubljanski BTC, kjer vam kavo pripravimo na točno takšen način, kot jo imate najraje. Poiščite nas na Šmartinski cesta 152 v Hali 10, kjer vam bomo kavo postregli v prijetnem ambientu (Instagram friendly) ali na diskretno umaknjeni terasi lokala.

Pohitite z rezervacijo prostora, čaka vas ugodnejša ponudba.

Matjaž 041 673 595, ali Veronika 070 713 334